İnsanımız Anadolu İrfanıyla kendine has üslubuyla, günümüzdeki iş hayatı ile ilgili stratejileri, tezleri bir cümleye sığdırmış İŞLETME-OFİS yerine BİZİM EKMEK KAPIMIZ diyerek baş üstünde tutmuştur.

 Orta yaşlı vatandaşlarımız hatırlar, internetin olmadığı dönemlerde belki bir reklam aracı, belki de bir teminat, sadakat, halkla ilişkilerde son söz olarak işletmenin en görünür yerinde çerçeve içerisinde “MÜŞTERİ DAİMA HAKLIDIR” sözü asılı idi.

"Müşteri daima haklıdır" ifadesi, genellikle işletmelerin müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesini vurgulamak için kullanılan bir ifadedir. Bu ifade, müşterinin her zaman haklı olduğunu ve işletmenin müşterinin isteklerini, şikayetlerini veya beklentilerini karşılamak için çaba göstermesi gerektiğini anlatır. Bu düşünceye dayanarak, işletmeler müşteri hizmetlerini iyileştirmek, şikayetleri çözmek ve müşterileri memnun etmek için çeşitli politikalar ve çözümler geliştirir. Anadolu'da ise, müşteri haksız da olsa esnaf bunu bir şekil de tolere ederdi. Çünkü müşteri velinimet olarak görülür, eleştiriden kaçınılırdı. Müşterilerin memnuniyetini sağlamak ve sadakatlerini kazanmak için işletmelerin çeşitli stratejiler geliştirmesi ve müşteri odaklı hareket etmesi günümüzde de kabul görmüştür.

Eski dönemlerde bir sorun çıksa, komşular/müşteri arasında tartışma yaşansa güngörmüş esnaf abiler devreye girer; “SİZ ESNAFSINIZ “denir. Olaya el konulur, konu kapanır el sıkışıp çaylar içilirdi. "MÜŞTERİ DAİMA HAKLIDIR" ifadesi, müşteri memnuniyetini sağlamanın ve işletmenin uzun vadeli başarısını sürdürmesinin ilk kuralı olarak görülmüştür.

Müşteriler işletmenin varlığını sürdürmesi için hayati öneme sahiptir. Müşterilerin ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılamak, işletmenin başarısı için kritik öneme sahiptir. Dolayısıyla, "müşteri daima haklıdır" ifadesi, müşteri memnuniyetini sağlamanın ve işletmenin uzun vadeli başarısını sürdürmenin önemini vurgular.

İşletmenin devamlılığının özeti mihenk taşı olan bu cümle ile strateji belirlenmiştir. Günümüzde uzmanlar  tarafından işletmenin devamlılığını sağlamak için yapılan çalışmalarda;

Kaliteli Ürün ve Hizmetler Sunmak: Müşteriler, kaliteli ürünler ve hizmetler sunan işletmelere daha fazla bağlanma eğilimindedirler. Ürünlerin kalitesi ve hizmet standartları, müşterilerin memnuniyetini artırır ve sadakatlerini oluşturur.

Müşteri Deneyimini İyileştirmek: İyi bir müşteri deneyimi sağlamak, müşterilerin işletmeye bağlanmasını artırır. İşletmelerin hızlı çözümleri, hızlı yanıtları gibi faktörler başarının temelidir.

Kişiselleştirme ve Müşteri Odaklılık: Müşterilere kişiselleştirilmiş deneyimler sunmak ve onların ihtiyaçlarına odaklanmak, müşterilerin işletmeye bağlanmasını artırır.

Müşteri Geri Bildirimlerini Değerlendirmek: Müşterilerin geri bildirimlerini değerlendirmek ve onlara göre işletme süreçlerini iyileştirmek, müşteri memnuniyetini artırır ve müşterilerle bağlantıyı güçlendirir. 

Bu ve buna benzer birçok strateji sayılabilir. Anadolu insanımız bu tezleri, kendine has üslubuyla şöyle özetlemiştir; ŞİKAYETLERİNİZİ BİZE MEMNUNİYETİNİZİ DOSTLARINIZA İLETİN demiştir.

Herkesin malumu insanımız için EKMEK çok önemlidir. Yere düştüğünde alır öper başının üstüne koyar. Ekmeğe basılmaz, Sofrada artan ekmekler ayak basmasın diye ağaç diplerine, kıyı köşelere bırakılır veya hayvanlara yem olarak verilirdi. Yani ekmek en önemli nimet, ekmeğe saygı zenginlik getirir, ekmeğe saygısızlık fakirlik getireceğine inanılır. Son söz olarak ekmeğin önemini vurgulamamdaki amaç, insanımız anadolu irfanıyla, kendine has üslubuyla, günümüzdeki iş hayatı ile ilgili stratejileri, tezleri bir cümleye sığdırmış - İŞLETME-OFİS- v.s. yerine BİZİM EKMEK KAPIMIZ diyerek baş üstünde tutmuştur.