STRES YÖNETİMİ

   STRES: Kişinin üzerinde hissettiği baskı, sıkıntı ve gerginlik durumudur. Zorlanma sonucu ortaya çıkan bir tepkidir. Kişinin başa çıkma yeteneğini tehdit ederek kişiyi kaygılı hale sokar. Stres herkesin hayatında vardır ve ayarında olmalıdır fakat uzun süre strese maruz kalmak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayarında olan stres kişinin hayatına daha sağlam daha güçlü adımlarla devam etmesini sağlar. İnsanların gelişimine katkı sağlar.

   Stresi ortaya çıkaran yetiştirememek, yapamamak, halledememek gibi düşüncelere kapılmaktır. Herkese göre stres yaratan olaylar farklıdır. Stres, duygusal, davranışsal ve bedensel olarak kendini gösterir.

STRESLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ

·       Kendinizle ilgili olumlu yargıları güçlendirin. Bir kağıt ya da deftere bugüne kadar başardıklarınızı yazın ve her gün bunları düzenli olarak okuyun. Bu sizin öz güveninizi hep zinde tutacaktır.

·       Belirsizlik en çok stres yaratan durumdur. Belirsizliği azaltmak için onlarla ilgili bilgi toplayın.

·       anda etrafınızda olan eşyaları öncelikle sayısal olarak saymaya başlayın sonra da eşyaları renkleriyle kendiniz duyabilecek ses tonuyla söyleyiniz. Ayaktaysanız duruş pozisyonunuzu rahatlatın.

·       Stres anında yavaş ve derin nefes alın bu sizi kalp atışlarını normal seviyeye getirir.

·       İş hayatında stresi azaltmak için iş listesi yapın. Düzen stresi kontrol eder.

·       Beslenmenize, uykunuza dikkat edin. Aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmaya dikkat edin.

·       Sürekli bir şeyleri unuttuğunuz için strese giriyorsanız, kendinize küçük notlar yazın.

·       Yapmaktan hoşlanmadığınız ama yapmak zorunda olduğunuz işlerinizin yapış şeklini değiştirin. Örneğin müzik dinleyerek o işi yapın.

·       Sizi güldüren, mutlu eden programlar izleyin.

·       Hepimiz işlerimizin planladığımız gibi ilerlemesini isteriz ve böyle olmadığında strese gireriz. Böyle durumlarda kendinize hata payı belirleyin.

·       Trafik sizi strese sokuyorsa, günün belirli saatlerinde trafik olduğu gerçeğiyle yüzleşin ve kendinize farklı yol seçeneğini belirleyin(toplu taşıma kullanmak gibi).

·       Stres anında yapabiliyorsanız ortamı kısa süreliğine terk edin.

·       Hayal kurun. Ayrıntılı olarak, o an nerede olmak isterdiniz, üstünüzde hangi renk kıyafetiniz var, etrafta dağlık mı yoksa deniz mi var. Bu uygulama stresinizi azaltıp kaslarınızı gevşetecektir.

·       Yaşınız ne olursa olsun başkalarıyla iletişim kurmanın gerekli olduğunu unutmayın. İlgi, sevgi ve hoşgörünün ruh sağlığı için önemli olduğunu unutmayın.

·       Başkalarında gelen önerilere her zaman açık olun ama son kararı hep siz verin.

·       Kendinize güvenin, kendinizde gördüğünüz eksik, hatalı yanlarınızın başkalarında da olduğunu unutmayın.

·       Ruh sağlığının temeli ‘kendini bil’ ilkesine dayanır. Size kaygı, korku, endişe, üzüntü veren durumları araştırın ve gidermeye çalışın.

·       Engeller karşında çaresiz kalsanız bile yılmayın. Okuyun, araştırın yeni yollar, çözümler arayın.

·       Hata yapabileceğinizi ve kimsenin mükemmel olmadığını unutmayın.

Uzman Psikolog Burcu GÜL