SU İÇMEYİ BİLMEK

Vücudumuz muhteşem tasarımlı. Ama iyi işlemesi için su ve yemek gerekiyor. Beynimiz suyla çalışıyor. (Vücut suyunun %20'sini beyin kullanır.) Böbreklerimiz suyla çalışıyor, asit ve atıkları atacak. Pankreas suyla çalışıyor. Beta hücreleri insülin üretecek. Akciğer suyla çalışıyor. Her nefeste, günde yirmi üçbin kere ağızdan buhar atıyoruz.

Biz su içmeyi bilmiyorsak astımdan Koah'ya, diyalizden, reflüye, diyabetten tansiyona kadar çeşit çeşit hastalık sebebi üretiriz.

EGZERSİZ YAPMIYORUZ

İnsan tasarımı egzersize göredir. İguana diye bir canlı tipi var. Bekle ki bir adım atacak. Biz öyle değiliz. 10 bin yıl önce geyik yakalayıp, tavşan kovalarsan yaşayabiliyordun. O günkü insanlara avcı toplayıcı diyorlar. 5000 yıl önce buğday ekersek yaşayabiliyorduk. 3000 yıl önce atı kaçınca onu kovaladı. Hareket halindeydi.

Son 50-60 yılda ya masa başı iş, ya da ayakta berber tezgahtar olduk. Kan ayaklarımıza doğru aşağıya iniyor, geri gelemiyor. Gelmesi için yürümek koşmak lazım ki bacak kasları yukarı pompalasın. Bizim kanımızın bir kısmı atardamarda bir kısmı kalpte, bir kısmı akciğerde, bir kısmı böbreklerde, büyük çoğunluğu (%60) toplar damarlarda yani bacaklarda depolanmış gibi atıl duruyor. Kalbimiz kan basmak için kan bekliyor, ama kanın çoğu bacak toplar damarlarında yürüsün de çıkayım diye bekliyor. O zamanda Venöz oluyor, varis oluyor.

Dolaşım sistemi büyük oranda egzersiz ile ilgili de, sindirim sistemi daha mi az ilgili. Bağırsaklarımızda egzersizle ilgili. Akciğerlerin oksijen alması bile egzersizle ilgili. Egzersiz olmadan olmaz. İşte yukarıda- ki saydığımız beş sebep bizi sağlıksız yapıyor. Sebep bunlarsa sebepleri düzeltelim sağlıklı olalım.

İlyas CEYLAN

Nükleer Enerji ve Atom Mühendisi