Yunus Emre Enstitüsünün Romanya’da bulunan merkezlerine Türkiye’nin kültürel değerlerinin nitelikli bir şekilde tanıtılmasından dolayı ‘Türk Diline ve Kültürüne Hizmet Özel Ödülü’ verildi.
Romanya’da yayın hayatını sürdüren Gazete Balkan tarafından 19. yıl dönümü programları kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, 13 yıldır hayata geçirdiği projelerle Rumenlerle kültürel bağlar kuran Yunus Emre Enstitülerine ‘Türk Diline ve Kültürüne Hizmet Özel Ödülü’ verildi.
Farklı ülkelerden çok sayıda misyon şefinin iştirak ettiği etkinlikte Yunus Emre Enstitüsü, Romanya’da yürüttüğü muhtelif projeler sayesinde Türkçenin binlerce kişiye ulaşması, devlet okullarında seçmeli dil dersi olması; gerçekleştirdiği etkinliklerle iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirmede önemli bir role sahip olması sebebiyle ‘Türk Diline ve Kültürüne Hizmet Özel Ödülü’ nü aldı.
“BU ÇALIŞMALARI HAYATA GEÇİRMEK BİZLERİ MOTİVE EDİYOR”
Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız, “Romanya’da Türkçenin çok geniş bir alana yayılması, okullarda seçmeli dil olması, müzelerde tercih edilen bir dil olması ve daha nice alanda bu kadar teveccüh görmesi bizlere hem gurur veriyor hem de bu kadar yoğun talebin olduğu yerlerde bu çalışmaları hayata geçirmek bizleri motive ediyor” ifadelerini kullandı.
ROMANYA’DA DEVLET OKULLARINDA VE MÜZELERDE TÜRKÇE YER ALIYOR
Enstitü, 2011 yılından itibaren başkent Bükreş ve Köstence’de hayata geçirdiği çok sayıda faaliyetle Romanya geneline Türkiye’nin kültürel dokusunu taşımanın yanı sıra ülkenin önde gelen eğitim kurumlarında Türkçenin yaygınlaştırılmasına yönelik girişimlerde bulundu.
Enstitü tarafından bulunulan girişimlerle Romanya’daki devlet okullarında Türkçe seçmeli yabancı dil dersi olarak yer aldı ve Romanya Kültür Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen Rehberim Türkçe Projesi ile Romanya’daki bütün müze ile ören yerlerinde bulunan bilgi notları, basılı materyaller ve sesli rehberler Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla Türkçe olarak hazırlanıyor.