Faruk SAVAŞ - Uğur GÜLBOY / İSTANBUL, (DHA) CAFERİLİK İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından 1385 yıl önce Kerbela'da şehit edilen Hz. Hüseyin ve 72 yakını için Küçükçekmece'de anma etkinliği düzenlendi. Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'ndeki "Evrensel Aşura Matem Merasimi" ne katılanlar, yası simgeleyen siyah kıyafetler giydi. Kerbela şehitleri gözyaşları ve ağıtlar eşliğinde anıldı.
Hz. Muhammed'in Kerbela'da şehit edilen torunu Hz. Hüseyin ve 71 Müslüman, matemin 1385. yılında, Küçükçekmece'deki Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde düzenlenen "Evrensel Aşura Matem Merasimi" nde anıldı. Çevrede güvenlik önlemi alan polis ekipleri, Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'ne çıkan Halkalı Gümrük Yolu, Güneşli Köprüsü çıkışı, Fatih Caddesi ve Fulya Sokağı'nı trafiğe kapattı. Matemi simgeleyen siyah kıyafetler giyen ve ellerini zincirlerle bağlayanlar kortejler halinde yürüdü. Küçükçekmece'deki Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'ndeki anma programına, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle, yabancı misafirler katıldı. Katılımın yoğun olduğu matem merasiminde dışarıda kalanlar için gösteri merkezi önünde dev ekran kuruldu. Program Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Ardından Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu sahnede 'Kerbela' adlı tiyatro oyununu sergiledi. Yası simgeleyen siyah kıyafetlerle gösteri merkezine gelenler program öncesinde matem mersiyeleri söyledi. Aşura ve matem merasimine katılanlar Kerbela şehitlerini gözyaşları içinde andı.
"FARKLILIKLARIMIZ ZENGİNLİKTİR AMA EHLİBEYT SEVGİSİ BİZİM FARKLILIĞIMIZ DEĞİLDİR"
Aşura ve matem merasiminde konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, "Farklılıklarımız, zenginliklerimizdir ama ehlibeyt sevgisi bizim farklılığımız değildir. Ehlibeyt sevgisi hem Türkiye'mizde hem dünyanın her tarafındaki Müslümanların kalbinde, vicdanında, aklında yer almış bir sevgidir. Bizim topraklarımıza baktığımızda bunun en güzel somut göstergesi isimlerimizdir. Hep söylüyorum Anadolu'nun neresine giderseniz gidin Yezit ismini görmezsiniz; ama Anadolu'nun neresine giderseniz gidin Hüseyin ismini görürsünüz, Hasan ismini görürsünüz, Ali ismini görürsünüz. Bu bizim aslında Kerbela meselesine nasıl baktığımızı, Anadolu insanının kalbinde, vicdanında nasıl yer aldığının en iyi göstergesidir" dedi.
"MUHARREM AYI KERBELA’DA ZALİMİN ZULMÜNE BOYUN EĞMEYENLERİN MATEMİDİR"
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, "Muharrem ayı, Kerbela'da zalimin zulmüne boyun eğmeyenlerin matemidir. Yüreğindeki adalet ve eşitlik hasretiyle oruç ibadetini yerine getiren ve lokmasını bölüşen siz değerli canların matemini derinden hissettiğimi bilmenizi isterim. İçinde bulunduğumuz bu mübarek ay bize, zalime karşı mazlumun yanında olmanın, güçlünün değil cesaretle, en yüksek cesaretle haklının yanında durmanın onurunu hissettirir. Geçmişte yaşanmış derin acılar, büyük adaletsizlikler, toplum vicdanında yaşamaya devam eder. Onları aşmanın yolu asla yok saymak ya da bastırmak değildir. Aksine bu acıları ancak hatırlayarak, yüzleşerek aşabiliriz" diye konuştu.
"BİZ DE BU YOLDA DEVAM EDELİM"
Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz ise, "İmam Hüseyin aleyhisselam bize emr-i bil maruf, nehy-i anil münkeri, sulh-u salahı oluşturmayı, mü'minleri birbiriyle barıştırmayı salık veriyor. Emevi yolundan değil, resulün ve onun vasisi Hz. Ali'nin yolundan gitmeyi tavsiye ediyor. Ben bunun için bu yola çıktım. Hüseyin isek biz de o yolda devam edelim" dedi.
Görüntü Dökümü
-------------
-Törenin yapıldığı salon ve katılımcılar
-Programa katılan protokolden görüntü
-Salon dışında bekleyenlerden görüntü
-İstanbul Valisi Davut Gül'ün konuşması
-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun konuşması
-Selahattin Özgündüz'ün konuşması
-Genel ve detay görüntüler