Kalp böyle alarm veriyor! 'Nefes darlığını hafife almayın'

Nefes darlığının ciddi sağlık sorunlarına bağlı gelişebileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Özgür Yüksel, “Nefes darlığı kalp sorunlarının habercisi olabilir. En sık görülen nedenlerin başında solunum iş yükündeki artış gelir. Bu duruma hava yollarında tıkanıklık, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), hava yollarına yabancı cisim kaçması, bronş içinde gelişen tümörler örnek olarak verilebilir” dedi.

1Kalp böyle alarm veriyor Nefes darlığını hafife almayın

Uzm. Dr. Bilge Özgür Yüksel, nefes darlığı konusunda açıklamalarda bulunarak, “Kalp hastalıklarında da vücuda pompalanan kan miktarında azalma olur. Tüm vücuda giden oksijen miktarı azalacağı için solunum iş yükü artar. Beyinde solunumu kontrol eden merkeze ait hastalıklar da solunum iş yükünü artırabilirler” diye konuştu.

Prof. Dr. Tevfik Özlü'den akciğer hastalarına uyarı Prof. Dr. Tevfik Özlü'den akciğer hastalarına uyarı

2Kalp böyle alarm veriyor Nefes darlığını hafife almayın

Nefes darlığının kişinin normalden daha zor ve sık bir şekilde nefes alıp vermesi durumu olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Yüksel, “Normal bir insan nefes alıp verdiğinin farkında bile değildir. Oysa her insan dakikada 12-16 kez nefes alıp verir. Bireylerin nefes alma sürecinde rahatsızlık, hızlı veya zorlanma hissi yaşaması nefes darlığı olarak adlandırılır. Nefes darlığı, tıpkı ağrı gibi, sadece hasta tarafından algılanan kişisel bir belirtidir” dedi.

3Kalp böyle alarm veriyor Nefes darlığını hafife almayın

Nefes darlığının birçok farklı nedenden kaynaklanabileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Yüksel, “Akciğerlerin katılaşması ya da göğüs duvarının genişlemesinde azalmalar (obezite, skolyoz, akciğer zarı kalınlaşması) da solunum iş yükünü arttırır” değerlendirmesinde bulundu.

4Kalp böyle alarm veriyor Nefes darlığını hafife almayın

İkinci bir nedenin de solunum kaslarında oluşan zayıflık olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Yüksel, “Nörolojik kas hastalıkları, solunum kaslarında yorgunluğa bağlı nefes darlığına yol açabilir. Diğer bir neden de psikojenik nefes darlığıdır. Hiçbir organik hastalık olmamasına rağmen normal olan solunum, bilinç düzeyinde nefes darlığı şeklinde algılanabilir” ifadelerini kullandı.