Sui Vakfı Genel Müdürü Greg Siourounis: Türkiye'de danışmanlık hizmeti vermek istiyoruz
Türkiye'deki çalışmalarına hız kazandırmak için bu yılın başında iletişim çalışmaların başlayan Layer-1 blokzinciri ağı Sui, İstanbul'daki bir otelde lansman düzenledi. Toplantıda konuşan Sui Vakfı Genel Müdürü Greg Siourounis, Web3 ve blockchain'in günlük hayata entegrasyonunu kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen Sui Network'ün, DeFi ve Web3 gaming başta olmak üzere ekosisteme getirdiği yenilikleri, Sui Foundation'ın Türkiye pazarındaki kısa ve uzun dönem planlarını ve global çalışmalarını anlattı. Toplantıda ayrıca OKX TR ile stratejik bir işbirliği yaptıkları da duyuruldu. Bu kapsamda OKX TR, Türkiye'deki kullanıcıların, Sui ekosistemine erişmeleri için birincil güvenilir platformlardan biri haline geldi. Platform, Web3'ün avantajlarını Web3 kolaylığıyla sunan Sui blokzincirinin Türkiye'deki benimsenmesine de katkıda bulunacak.
İstanbul'da Sui Connect etkinliği düzenlendi. Etkinlikte ortak panelde yer alan Sui Vakfı Genel Müdürü Greg Siourounis ve OKX TR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çamır Türkiye'ye özel bir stratejik iş birliğini duyurdu. OKX TR, iş birliği kapsamında kullanıcılarını Sui blokzincirinin öne çıkan yönleriyle tanıştırmak için yalnızca Türkiye kullanıcılarına özel bir öğren ve kazan etkinliği başlatacağı öğrenildi.
SUİ, LAYER-1'LERİN YAŞADIĞI BAZI TEMEL SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN KURULDU
Aralık 2023'te USDC cinsinden 100 milyon doları aşarak dünya çapında en iyi DeFi protokolleri arasındaki konumunu sağlamlaştıran ve Nisan 2024 itibarıyla toplam kilitli değerini 710 milyon doların üzerine taşıyan Sui'nin Türkiye'deki kripto topluluğunu önemsediğini dile getiren Sui Vakfı Genel Müdürü Greg Siourounis, “Sui, Layer-1'lerin yaşadığı bazı temel sorunları çözmek için kuruldu. En önemli sorun da ölçeklendirilebilirlikti. Sui çok kolay ölçeklendirilebiliyor. Zincirimiz hızlı bir şekilde benimsendi ve çok güvenilir oldu. Yüzde 100 çalışma zamanı var ve milyonlarca kişi kullanıyor. Kullananlar sektörün önde gelen oyuncuları ve uygulama geliştiricilerdir. Yeni bir oyun konsolumuz var. Bu da oyun alanında fark yaratacak bir gelişme" dedi.
MERKEZİYETSİZ MOBİL AĞLAR, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, OYUN ALANINDAKİ ALTYAPI ÇALIŞMALARI
Sui'nin üç uygulamada çok faydalı olduğunu söyleyen Siourounis, "Bunlardan birincisi merkeziyetsiz mobil ağlar, çok uzak yerlerde insanlar ana şebekeden sinyal almadan mobil cihazlarını kullanabiliyor. İkincisi sürdürülebilirlik alanı burada emisyonlarla ilgili sertifikasyonlar da kullanılabiliyor ve blockzincir sayesinde bazı şeylerin iki kere sayılmasının önüne geçiliyor. Üçüncü de oyun alanında altyapı çalışmaları önemli bir rol oynuyor. Aynı ya da farklı oyun içerisinde varlıkları kontrol edebiliyorsunuz. Blockchain teknolojisi insanlara şeffaflık, güvenlik sağlıyor. Bilgi alışverişini güvenli ortamlarda yapıyoruz. Özellikle yapay zekanın gelişmesiyle bilgi ve varlıklara sahip olmak çok önemli bir konu haline geldi. Blockzincirle kendi verinizin sahibi olabiliyorsunuz ve bunu ne kadar paylaşmak istediğinizi kendiniz kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca farklı sistemler arasında çalışılabilirlik ve ölçeklendirilebilirlik sağlıyor" diye konuştu.
HER GÜN 80 MİLYON İŞLEM YAPILIYOR
Oyun alanında cesur yatırımlar yapıldığını aktaran Siourounis, "Milyonlarca kullanıcının faaliyet gösterdiği çok çevik ve etkileşimi olan bir alan. Merkeziyetsiz finans alanında Sui, dünyada değer anlamında yedinci sırada. Her gün 80 milyon işlem yapılıyor. Kullanıcılar yeni ürünleri de kullanabiliyor. Daha önce kullanılamayan alanlar da kullanılır hale geldi. Milyarlarca kullanıcıya hizmet verebiliyoruz. Bu diğer zincirlerde çok zor olabiliyor. Büyüyüp kullanıcı sayıları artığında tıkanabiliyorlar. Yeni bir oyun başladı diye bir günde işlemleri tamamlayamadıkları oluyor. Sui hem ölçeklendirilebilir hem de çok sağlam bir teknoloji sunuyor. Gerçek kişilere hizmet veriyor. Çok araştırmacı bir ekibiz her gün yeni teknoloji üretiyoruz diyebilirim. İki önemli gelişme var; biri google kullanarak cüzdanınıza giriş yapabiliyorsunuz. Cüzdan oluşturduğunuzun farkına bile varmıyorsunuz. İkincisi internet kullanmadan zincire erişimimiz var bunun patentini aldık. Araştırma ve geliştirme alanında çalışan bir ekibimiz var" ifadelerini kullandı.
YENİ TEKNOLOJİLERİN ANLAŞILIR OLMASI İÇİN EĞİTİM ŞART
Sektörün en büyük sorununun yeni teknolojileri benimsemek olduğunu aktaran Siourounis, "İnsanlar veya şirketler bugüne kadar alışık oldukları teknolojileri değiştirmek konusunda çok istekli olmuyor. Anlamadıkları yeni bir teknolojiye girmek onları tedirgin edebiliyor. Halbuki bu teknolojilerle birçok sorun çözülüyor. Herkese bunu anlatıp, eğitim vermeliyiz. Eğitim diyoruz hep sektör olarak karşılaştığımız en büyük sorun bu. Kripto alanında pazara baktığımız zaman dünya genelinde 3 trilyonluk bir rakam görüyoruz. Ancak dünyadaki diğer tüm varlıklar 300 trilyon yani hala daha çok yol almalıyız" dedi.
TÜRKİYE İNOVASYONA AÇIK, LİDERLİK EDEBİLİR
Siourounis, "Türkiye'de yeni teknoloji alanında çok iyi bir eğitim seviyesi olduğunu düşünüyoruz. İnsanlar gerçekten anlıyor, biliyor. Aynı zamanda inovasyona da çok açık bir ülke. Biz buradaki ilgiden de faydalanmak istiyoruz. Dünyaya baktığımız zaman Türkiye, Layer-1 ve Layer-2 alanında işlem yapan ülkeler arasında ilk 4-5'te yer alıyor. Yeni teknolojiyi anlatmak istiyoruz ki bunu kullanarak Türkiye'deki insanlar da inovasyon yapabilsin. Türkiye'den çok iyi fikirler çıkacağına inanıyorum ve bu alanda liderlik edebileceğini düşünüyorum" diye konuştu.
BU TEKNOLOJİYE İLGİ VE İHTİYAÇ DUYAN KİŞİLERE DANIŞMAN GİBİ HİZMET VERMEK İSTİYORUZ
Türkiye'de yapmak istedikleri üç plandan bahseden Siourounis, "Öncelikle yeni geliştiriciler için eğitimler, seminerler, atölye çalışmaları düzenlemek istiyoruz. Bizi farklı kılan başka bir özellikle de farklı bir dil kullanıyoruz. Move dilini kullanıyoruz buna dayalı bir sistemimiz var, bunu da öğretmek istiyoruz. Marka bilinirliliği yani bu teknolojiler neler yapıyoruz onu anlatmak istiyoruz. Yerelde bazı çözüm ortaklarımızla, borsalarla çalışmak, hem öğren hem kazan kampanyaları düzenlemek gibi projelerimiz var. Piyasadaki oyuncular ve devlet kurumlarıyla görüşüp, ne gibi sorunlar var bunlar nasıl çözülürü anlatmak istiyoruz. İşin özünde bu teknolojiye ilgi ve ihtiyaç duyan kişilere danışman gibi hizmet vermek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Greg Siourounis, "Sui Network olarak blokzinciri bilgisini ve benimsenmesini geliştirmek için Türkiye'nin lider kripto para borsaları arasına adını çok kısa sürede yazdıran OKX TR ile ortaklık kurmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Bu iş birliği, Türkiye'deki bireyleri hızla gelişen Sui teknolojisine erken katılabilmeleri için ihtiyaç duydukları bilgi birikimiyle güçlendirme çabasının önemli bir parçası" dedi.
ÇAMIR: KULLANICILARIMIZ EN HIZLI BÜYÜYEN EKOSİSTEMLERDEN BİRİYLE ETKİLEŞİM KURABİLECEK
OKX TR'nin Türkiye'de kendi teknolojisine ve kullanıcısına yatırım yapan, küreselde sunduğu ürünlerin yanı sıra yerel ürünler ve iş ortaklıkları geliştirmek için özel bir çaba sarf eden bir teknoloji şirketi olduğunu vurgulayan OKX TR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çamır ise değerlendirmelerini şu ifadelerle paylaştı:
“Hem blokzinciri teknolojisine hem de Sui blokzincirine dair farkındalık kazandıracak ve adaptasyonu hızlandıracak bu stratejik iş birliğine Sui ile imza atmaktan heyecan duyuyoruz. Türkiye'deki piyasa katılımcılarının küresel blok zinciri ağları içinde en hızlı büyüyenlerden biri olan Sui ile etkileşim kurmasına zemin hazırlayacağız. Hep birlikte, daha fazla insanın finansın geleceğine katılmasını sağlayarak blokzinciri teknolojisini daha erişilebilir ve anlaşılır hale getirmeye kararlıyız. Bu ortaklık, Türkiye'deki kullanıcılar için blokzinciri adaptasyonunun büyümesini desteklemeyi amaçlayan uzun vadeli iş birliğinin sadece başlangıcı ve OKX TR olarak Türkiye'de yenilikçiliği teşvik etme konusundaki kararlılığımızı vurguluyor."