Gündem

İstanbul - Bakan Bayraktar: Türkiye petrol arama ve üretme yetkisine sahip olacak

Mikail BIYIKLI - Hadican EROL/ İSTANBUL,(DHA) ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed ile hidrokarbon alanında işbirliği anlaşması imza törenine katıldı. Bakan Bayraktar burada yaptığı konuşmada, "Somali denizi offshore'u çok önemli bir petrol ve doğalgaz kaynağı olduğunu düşündüğümüz bir alan. Somali offshore'unda 3 blokta anlaşmamıza biraz önce imza attık. Bu sayede bizim Somali denizlerinde 3 blokta, her bir blok 5 bin kilometrekarelik bir alanı temsil ediyor. Buralarda Türkiye münhasır arama ve petrol bulduğu zaman da üretme yetkisine sahip olacak. Bir üretim paylaşım anlaşmasını imza etmiş olduk. Bahsettiğimiz bu blokların 2 tanesi karadan yaklaşık 50 kilometre açıkta. Bir diğeri 100 kilometre açıkta 3 saha. Biz ilk etapta bu sahalarda, 3 boyutlu sismik bir faaliyet gerçekleştireceğiz" dedi.

Bakan Bayraktar, "Elbette ki gaz alanının yanı sıra petrol alanında da önemli bir keşfe imza attık 2021 yılında Eylül ayında. Şu anda Gabar'da 41 kuyuda, 45 bin varillik bir günlük üretime çıktık. Bu üretimi en kısa sürede 100 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Türkiye ile Somali arasında Hidrokarbon arama ve üretim anlaşması imzalandı. İmza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed katıldı. İki ülke arasında imzalanan işbirliği analşmasından sonra iki bakan basın açıklaması yaptı.

"GÜNLÜK 5.5 MİLYON METREKÜPLÜK ÜRETİM YAPIYORUZ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Hepinizin bildiği gibi ülkemizin petrol ve doğalgaz aramacılığında son 8 yılda çok önemli gelişmeler kaydettik. 2016 yılında başladığımız ve adına 'Milli enerji ve maden politikası' dediğimiz stratejinin önemli unsurlarından bir tanesi Türkiye'nin kendi karalarında ve denizlerinde, kendi imkan ve kabiliyetleriyle, kendi gemileriyle, kendi sondaj ve sismik gemileriyle petrol ve doğalgaz aramacılığı konusuydu. Bu konuda Türkiye olarak çok önemli bir mesafe katettik. Türkiye bugün dünyanın en önemli derin deniz gemi filolarına sahip bir ülke haline geldi. Türkiye Petrolleri 4 derin deniz sondaj gemisi ve 2 tane sismik gemisiyle beraber çok yoğun şekilde denizlerimizde aramalarına devam ediyor. Hepinizin malumu Türkiye bu aramalarının neticesinde Akdeniz'de yaptığı çalışmalar ve hemen akabinde Karadeniz'de çok önemli bir doğalgaz keşfi gerçekleştirdi. 2020 yılının Ağustos ayında cumhuriyet tarihinin en önemli doğalgaz keşfini gerçekleştirdik ve çok kısa bir zaman içerisinde de buradan ülkemizin doğalgaz ihtiyacının bir kısmını karşılayacak şekilde üretim aşamasına geldik. Şu anda buradan günlük 5.5 milyon metreküplük bir üretim yapıyoruz Sakarya gaz sahasından. Elbette ki gaz alanının yanı sıra petrol alanında da önemli bir keşfe imza attık 2021 yılında Eylül ayında. Şu anda Gabar’da 41 kuyuda, 45 bin varillik bir günlük üretime çıktık. Bu üretimi en kısa sürede 100 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

"SOMALİ OFFSHORE'UNDA 3 BLOKTA ANLAŞMAMIZA İMZA ATTIK"

Bakan Bayraktar Türkiye'nin ihtiyaçlarının arttığını belirterek, "Ülkemizin ihtiyaçları bunu çok daha ötesinde. Bunun için benim zaman zaman dile getirdiğim Türkiye'nin sadece kendi kararlarında ve denizlerinde arama değil ama bunun ötesinde belli coğrafyalarda, belli ülkelerde doğal gaz ve petrol aramasında ortaklıklar yoluyla veya kendi başına kendi milli petrol şirketlerimizin, doğalgaz şirketimizin daha aktif bir sürece gireceğimizi ifade etmiştim. Bunun bir örneğini açıkçası bugün görüyoruz. Somali ile 7 Mart 2024 tarihinde yine bu salonda bizim bakanlıklar arası yaptığımız anlaşmanın bugün itibariyle artık daha somut hale döndüğünü görüyoruz. Daha önce ifade etmiştim Somali özellikle Somali denizi offshoreu çok önemli bir petrol ve doğalgaz kaynağı olduğunu düşündüğümüz bir alan. Somali devletiyle ülkemizin ilişkileri iki kardeş ülkeye yaraşır şekilde Cumhurbaşkanımızın ve cumhurbaşkanlarının ortaya koyduğu hedef doğrultusunda daha ileri götürülmek üzere bize böyle bir misyon yüklendi. Bu çerçevede biz bugün burada Somali offshoreunda 3 blokta anlaşmamızı biraz önce imza attık. Türkiye Petrolleri Genel Müdürümüz bu anlaşmaya imza koydu Türkiye adına. Bu sayede bizim şu anda Somali'de Somali denizlerinde 3 blokta, her bir blok 5 bin kilometrekarelik bir alanı temsil ediyor. Buralarda Türkiye münhasıran arama ve petrol bulduğu zaman da üretme yetkisine sahip olacak. Bir üretim paylaşım anlaşmasını imza etmiş olduk. Bahsettiğimiz bu blokların 2 tanesi karadan yaklaşık 50 kilometre açıkta. Bir diğeri 100 kilometre açıkta 3 saha. Biz ilk etapta bu sahalarda, 3 boyutlu sismik bir faaliyet gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

"ORUÇ REİS YAKLAŞIK 50 KİŞİLİK EKİPLE SOMALİ'YE HAREKET EDECEK"

Bakan Alparslan Bayraktar, Somali’ye sondaj gemilerinin gideceğini söyleyerek, "Bunun için Oruç Reis gemimizi inşallah Eylül sonu Ekim başı gibi bu bölgeye gönderiyoruz. Orada aylar sürecek çok önemli bir sismik çalışma yapacaklar. Bu çalışmanın sonucunda da ortaya çıkan değerlendirmelere göre de inşallah bu iş sondaja ve sondaj sonrasında ümit ediyoruz bir keşifle neticelenecek ve hakikaten hem Somali için hem de ülkemiz için çok önemli ve tarihi bir adım olacak. Bu belirlediğimiz 3 saha 3 blokta deniz derinliği yaklaşık 2 bin metre, yer yer 3 bin metre. Deniz tabanından sonra da biz 4 bin metreye kadar, yani toplamda deniz yüzeyinden 7 kilometrelik bir yerde sondaj faaliyeti gerçekleştirmiş olacağız. Elbette böyle komplike bir operasyonu gerçekleştirebilmek için ciddi bir tecrübeye sahip olmanız lazım. Bizim bu bahsettiğim 2016 yılından itibaren ortaya koyduğumuz strateji çerçevesindeki gelişmelerle biz şu anda kendi mühendislerimizle, kendi teknik ekip ekipmanımızla beraber bu faaliyetleri yapacak durumdayız. Bunları da inşallah Somali'de bu bloklarda gerçekleştireceğiz. Oruç Reis yaklaşık 50 kişilik bir ekiple Somali'ye hareket edecek; ama sadece Oruç Reis değil, onun yanında 5 tane destek gemisi de mutlaka ona eşlik edecek bu operasyon sırasında. Elbette Deniz Kuvvetlerimizin de burada bu gemilerimize iştirak edeceğini ifade etmem doğru olur. Dün biliyorsunuz Nijer'deydik. Orada da petrolle ilgili bir anlaşma imza ettik. Biz diğer coğrafyalarda da diğer bölgelerde de yapacağımız bu faaliyetlerle ülkemizin bu alandaki eksiğini inşallah kapatmaya gayret edeceğiz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-----------

-İmza töreninden detay

-Bakan Alparslan Bayraktar'ın açıklamaları

-Genel ve detay görüntüler